Održan HERE seminar “Pozicioniranje i razlikovanje primijenjenih studija u reformi visokog obrazovanja Crne Gore”

HERE seminar pod nazivom “Pozicioniranje i razlikovanje primijenjenih studija u reformi visokog obrazovanja Crne Gore” održan je 5. i 6. decembra 2018 godine u Rektoratu Univerziteta Crne Gore. Seminar je organizovan od strane nacionalnog tima eksperata za reformu visokog obrazovanja (HERE), uz podršku Nacionalne Erasmus+ kancelarije, pod finansiranjem Erasmus + programa, u okviru Misije tehničke pomoći (TAM).

Cilj seminara bio je razmatranje situacije primijenjenih studija u crnogorskom visokom obrazovanju, razmjena primjera dobre prakse u organizaciji primijenjenih studija u zemljama Evropske unije i traženje mogućnosti njihovog daljeg unapređenja u našoj zemlji.
Seminaru su prisustvovali predstavnici ustanova visokog obrazovanja iz Crne Gore kao i predstavnici sektora industrije / usluga. Gostijući predavači iz zemalja EU bili su prof. Constantinos S. Psomopoulos (Univerzitet Zapadna Atika) i prof. Volker Gehmlich (Fachhochschule Osnabrück – Univerzitet primjenjenih nauka).

Prezentacije sa seminara su dostupne u nastavku:

Preduslovi za visoko kvalitetne programe primijenjenih nauka, prof. dr Constantinos S. Psomopoulos

Najbolje prakse u organizovanju i implementaciji primijenjenih studija sa naglaskom na tehnološki i pomorski sektor, prof. dr Constantinos S. Psomopoulos

Prilagođavanje obrazovanja i obuke u Evropi – pitanje zapošljivosti, prof. dr Volker Gehmlich

Studije primijenjene fizioterapije u Igalu, doc. dr Dušan Mustur

Čikom informatički inženjering, Miljan Grba, pomoćnik izvršnog direktora