Održan Erasmus+ informativni dan

Danas je u organizaciji Nacionalne Erasmus+ kancelarije održan Erasmus+ informativni dan u prostorijama Evropske kuće u Podgorici.

Cilj ovog događaja bio je predstavljanje rezultata učešća Crne Gore u okviru poslednjeg poziva za podnošenje prijedloga programa Erasmus+, kao i informisanje svih potencijalnih učesnika u ovom programu o akcijama u oblasti visokog obrazovanja za koje je naša zemlja kvalifikovana za učešće u okviru novog poziva za podnošenje prijedloga koji je nedavno objavljen. Sa uvećanim budžetom, Erasmus+ i u okviru novog poziva nudi mnogo različitih mogućnosti za saradnju.

Ustanove visokog obrazovanja iz naše zemlje su ostvarile izuzetan uspjeh u poslednjem pozivu za podnošenje prijedloga kada je u pitanju akcija Izgradnja kapaciteta u visokom obrazovanju. Naime, odobreno je ukupno 16 projekata, od kojih su 2 koordinatorska, a ukupan budžet koji je dodijeljen za sprovođenje ovih projekata je višemilionski.

Događaj je poslužio i kao prilika za predstavljanje ključnih novina u okviru novog poziva za podnošenje projektnih prijedloga, a predstavljena je i inicijativa Evropski univerziteti koja predstavlja novu mogućnost za Zapadni Balkan, odnosno novi i održivi vid institucionalne saradnje. Budžet koji je dodijeljen za učešće u pozivu Evropski univerziteti za 2023. godinu iznosi EUR 384 million.

U uvodnom dijelu događaja, prisutnima su se obratili gđa Vanja Drljević, direktorka Nacionalne Erasmus+ kancelarije i g-din Yngve Engstroem, šef Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, koji su istakli značaj ovog programa. Novine u okviru ključnih akcija u oblasti visokog obrazovanja programa Erasmus+ predstavile su Vanja Drljević, Rina Muhaj i Ljiljana Gogić ispred Nacionalne Erasmus+ kancelarije, dok su o ostvarenim rezultatima u okviru prethodnog poziva za ključnu akciju Izgradnja kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja govorili Filip Petrović ispred Univerziteta Crne Gore, prof. Radislav Jovović ispred Univerziteta Mediteran i prof. Sandra Tinaj ispred Univerziteta Donja Gorica. Moderator događaja bila je Edina Osmanović, Erasmus+ korisnik.

Prezentacije sa događaja su dostupne ispod:

ECHE and EUI – Vanja Drljević, National Erasmus+ Office

CBHE and Jean Monnet – Rina Muhaj, National Erasmus+ Office

ICM, Virtual Exchanges and EM – Ljiljana Gogić, National Erasmus+ Office

Participation of UoM in the last Call for proposals (CB HE) – Filip Petrović, University of Montenegro

Participation of UNIM in the last Call for proposals (CB HE) – prof. Radislav Jovović, University Mediterranean

Participation of UDG in the last Call for proposals – prof. Sandra Tinaj, University of Donja Gorica