Stipendije – IAEA Marie Sklodowska-Curie program

Zadovoljstvo nam je da Vas informišemo o IAEA Marie Sklodowska Curie Fellowship program-u (MSCFP), koji je uspostavljen 2020. godine od strane generalnog direktora IAEA, s ciljem da se poveća broj žena angažovanih u oblastima nuklearne energije, i koji pruža podršku inkluzivnoj radnoj snazi muškaraca i žena koji doprinose globalnim naučnim i tehnološkim inovacijama. Program ima za cilj da inspiriše i ohrabri mlade žene da izgrade karijeru u oblastima nuklearne energije, tako što će zainteresovanim studentkinjama omogućiti dodjelu stipendija za magistarske programe, kao i mogućnost obavljanja prakse koju sprovodi IAEA.

Stipendije se dodjeljuju na godišnjem nivou, za više od 100 studentkinja, u zavisnosti od raspoloživih sredstava. Prilikom odabira studenata, uzimaju se u obzir različiti kriterijumi. Odabranim studentima dodjeljuju se sredstva do 20 000 eura za školarinu i do 20 000 eura za troškove života. Po završetku studija, studentima je omogućeno da obave jednogodišnju ili nešto kraću praksu u IAEA, partnerskim organizacijama, kao i u sektoru industrije. Osim navedenog, studentima je na raspolaganju mogućnost da prisustvuju i učestvuju na raznim obrazovnim i stručnim događajima, kao i na događajima “umrežavanja”. Od 2020. godine, odnosno od samog početka, MSCFP-u su podnijete ukupno 1042 prijave, a odabrano je 210 studenata koji studiraju u 53 različite zemlje širom svijeta.

Predviđeno je da ovaj program svake godine nudi sve više mogućnosti, kako bi se osiguralo da što više žena ima mogućnost da pohađa visoko-kvalitetnu nastavu u oblastima nuklearne energije.

Sledeći poziv za podnošenje prijava biće otvoren sredinom jula 2022. godine, a planirano je da se završi početkom oktobra 2022. godine. Da biste saznali više o programu i kriterijumima kvalifikovanosti, molimo da pogledate link IAEA Marie Sklodowska-Curie Fellowship Programme | IAEA kao i link Information for applicants | IAEA.

Meet the Marie Sklodowska-Curie Fellowship Programme students | IAEA

Watch Marie Curie Fellowship Programme