U organizaciji Nacionalne Erasmus+ kancelarije u Albaniji i Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizuelnu umjetnost i kulturu u Briselu, 22.-og i 23.-eg oktobra 2019. godine u Draču (Albanija), održan je regionalni Erasmus+ sastanak koji je okupio koordinatore projekata izgradnje kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja, koji se sprovode u zemljama Zapadnog Balkana (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Albanija).

Cilj ovog događaja je, između ostalog, ocjenjivanje uticaja programa koji se finansiraju od strane Evropske unije na sistem visokog obrazovanja u zemljama Zapadnog Balkana, naročito u pogledu osnaživanja regionalne saradnje, modernizacije i internacionalizacije ustanova visokog obrazovanja, otvaranje diskusije o uticaju projekata u obasti izgradnje kapaciteta programa Erasmus+ na sisteme visokog obrazovanja i njihovu reformu na nacionalnom i regionalnom nivou, kao i usklađivanje s trendovima Evropske unije u visokom obrazovanju. Povod za organizovanje ovakvog događaja je razmjena dobre prakse, ali i “umrežavanje” pomenutih projekata kako bi se pospješio njihov kvalitet, uticaj i održivost, kako na nacionalnom, tako i na regionalnom nivou.

Događaj uključuje i interaktivne radionice koje su usmjerene na različite teme, kao što su povezivanje sistema visokog obrazovanja sa industrijom i društvom, uticaj projekata na modernizaciju i internacionalizaciju ustanova visokog obrazovanja, kao i brojne druge teme koje se odnose na osnaživanje regionalne saradnje unutar zemalja Zapadnog Balkana.