Objavljen poziv za pilot šemu mobilnosti u oblasti stručnog obrazovanja i obuke za zemlje u procesu pristupanja Evropskoj uniji

Obavještavamo Vas da je Evropska komisija danas objavila poziv prijavu projektnih prijedloga za pilot šemu mobilnosti u oblasti stručnog obrazovanja i obuke za zemlje koje se nalaze u fazi pristupanja Evropskoj uniji.

Organizacije kvalifikovane za učešće su privatne i javne ustanove na kojima se sprovode programi stručnog obrazovanja i usavršavanja, kao i konzorcijumi ili kompanije koje učestvuje u stručnom obrazovanju i usavršavanju. Ove ustanove moraju imati sjedište u zemlji koja je članica Evropske unije, ili u nekoj od partnerskih zemalja kvalifikovanih za učešće. Ostale ustanove, kao što su nevladine organizacije, organi lokalne samouprave, mala i srednja preduzeća, itd. mogu učestvovati u ulozi savjetodavca.

Podnosilac prijave mora biti ustanova koja je kvalifikovana za učešće i ima sjedište u nekoj od zemalja članica Evropske unije.

Za zemlje koje su u procesu pristupanja Evropskoj uniji (grupa 1) partnerstvo podrazumijeva učešće najmanje 6 organizacija, i to najmanje 3 organizacije iz 3 različite zemlje članice Evropske unije, kao i 3 organizacije  iz 3 različite zemlje (Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Kosovo i Turska).

Ciljevi ove šeme mobilnosti obuhvataju:

  • sprovođenje programa razmjene između zemalja koje su u procesu pristupanja Evropskoj uniji i evropskih ustanova na kojima se sprovodi program stručnog obrazovanja i usavršavanja;
  • unaprijeđivanje znanja, tehničkih i pedagoških vještina nastavnog osoblja za stručno obrazovanje i usavršavanje;
  • unaprijeđivanje znanja menadžerskog osoblja za stručno obrazovanje i usavršavanje;
  • osnaživanje transverzalnih, opštih i predmetnih vještina i sposobnosti studenata;

Rok za podnošenje prijava je 14. maj 2019. godine (u 12:00h).

Poziv za podnošenje prijedloga je objavljen na engleskom jeziku, dok će prevodi na francuskom, njemačkom, španskom, portugalskom i hrvatskom jeziku biti objavljeni tokom druge sedmice marta mjeseca. Ostali kratki promotivni materijali su trenutno u fazi pripreme, i biće dostupni uskoro.

Ostala važna dokumenta (kao što su prijavni formular i formular koji se tiče budžeta) će biti ažurirana u narednom periodu (za nekoliko predstojećih sedmica), a sve potrebne informacije možete pronaći na web sajtu: https://ec.europa.eu/education/resources-and-tools/funding-opportunities/vet-mobility-pilot-2019_en

Funkcionalni mail EAC-VET-MOBILITY-SCHEME@ec.europa.eu je na raspolaganju potencijalnim aplikantima za sva pitanja u vezi sa pozivom.