Panel diskusija „Osnaživanje inkluzije i raznolikosti u sistemu obrazovanja u Crnoj Gori kroz program Erasmus+”

Zadovoljstvo nam je da Vas obavijestimo o održavanju panel diskusije pod nazivom “Osnaživanje inkluzije i raznolikosti u sistemu obrazovanja u Crnoj Gori kroz program Erasmus+”, u okviru pokrenute kampanje o prioritetima novog ciklusa programa Erasmus+, koji organizuje Nacionalna Erasmus+ kancelarija u Crnoj Gori.

            Inkluzija i diverzitet, zajedno sa zelenom ekonomijom, digitalnom transformacijom i participacijom u demokratskom životu, predstavljaju ključne prioritete novog ciklusa Erasmus+ programa (2021.-2027.). Kao najveći program Evropske unije u oblasti obrazovanja, obuke, mladih i sporta, Erasmus+ program biće i ključni instrument izgradnje znanja, vještina i kompetencija, a i stavova za podršku i njegovanje pomenutih prioriteta u Evropskoj uniji i šire.

           Inkluzija i diverzitet, između ostalih prioriteta, je postala horizontalni prioritet za selekciju projekata finansiranih od strane Erasmus+ programa. Program nastoji promovisati jednake mogućnosti i pristup, inkluziju, raznolikost i pravičnost u svim svojim aktivnostima. Nadovezujući se na uspjeh programa u periodu 2014-2020, Erasmus+ jača svoje napore da poveća mogućnosti koje se nude vićem broju učesnika i širem spektru organizacija, fokusirajući se na njegov kvalitativni uticaj i doprinoseći većem inkluzivnom i kohezivnom društvu. S tim u vezi, u novom ciklusu programa, organizacije učesnice, prilikom osmišljavanja svojih projekata i aktivnosti, treba da imaju inkluzivan pristup, čineći ih dostupnim za različite učesnike.

           Cilj ovog događaja je pokretanje šireg dijaloga o važnosti i relevantnosti inkluzije i diverziteta u obrazovanju u budućim Erasmus+ projektima u lokalnom kontekstu Crne Gore; umrežavanje između akademskih zajednica univerziteta i relevantnih aktera u sferi kako bi zajednički razvijali buduće zajedničke projektne ideje kako bi sistem obrazovanja postao inkluzivniji; identifikacija ključnih ciljnih grupa; kao i otvaranje diskusije o izazovima inkluzivnog obrazovanja u Crnoj Gori koji bi mogli potencijalno biti adresirani u budućim Erasmus+ projektima.

           Događaj će se održati 18. oktobra 2022. god. s početkom u 10:00h, u prostorijama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

                 Agenda događaja dostupna je na sledećem link-u

      Molimo da potvdite Vaše učešće najkasnije do 14.-og oktobra na e-mail adresu: erasmusmontenegro@ac.me.