Otvoren Balkanski institut za nauku i inovacije (BISI) na Univerzitetu Crne Gore

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr. Danilo Nikolić i rektor Univerziteta Azurne obale Žan Mark Gambodo potpisali su ugovor o formiranju Balkanskog instituta za nauku i inovacije (BISI), kao rezultat strateške saradnje Univerziteta Crne Gore (UCG) i Univerziteta Azurne Obale (UCA) iz Francuske.

„Sporazum je rezultat dugogodišnje saradnje, uzajamne podrške i uzajamnog interesa dva univerziteta. Prethodio mu je Memorandum o saradnji koji je potpisan krajem septembra prošle godine. Ovo je još jedna od značajnih aktivnosti na polju internacionalizacije koja će uticati na bolje međunarodno pozicioniranje Univerziteta Crne Gore. Institut će se strateški pozicionirati i kao regionalni naučni kamp tj. Centar, a sve u cilju objedinjavanja istraživačkih inovativnih kapaciteta zemalja Balkana i Jugoistočne Evrope“, rekao je rektor Nikolić.

Rektor Univerziteta Azurne obale naglasio je da otvaranje Instituta predstavlja dublji vid saradnje između ova dva univerziteta, kao i važnu ulogu Univerziteta Crne Gore, koji je prema njegovim riječima vodeći partner u regionu Jugoistočne Evrope.
Potpisivanju su prisustvovali brojni predstavnici ustanova iz Crne Gore (predstavnici Ministarstva nauke, Nacionalne Erasmus+ kancelarije, prorektori i predstavnici Upravnog odbora UCG-a…), kao i brojni predstavnici ustanova iz Francuske.