Održan Erasmus+ informativni dan za 2020. godinu

Danas je na Univerzitetu Crne Gore, sa početkom u 09:30h, održan Erasmus+ informativni dan za 2020. godinu. Događaj je namijenjen informisanju javnosti o rezultatima koje je Crna Gora ostvarila učešćem u programu Erasmus+ tokom ciklusa 2014-2020. Ovim događajem je u našoj zemlji ujedno obilježen i kraj prvog ciklusa programa Erasmus+ i predstavljene sve novine u narednom periodu sprovođenja programa.

Vanja Drljević, direktor Nacionalne Erasmus+ kancelarije u Crnoj Gori, istakla je da je u toku protekle 3 decenije, učešće u programu Erasmus plus pozitivno uticalo na lični i profesionalni razvoj više od 10 miliona ljudi u Evropi. „U narednom ciklusu programa, za koji je namijenjen budžet u iznosu od 26 milijardi eura, Erasmus+ će biti još inovativniji i inkluzivniji, s akcentom na digitalizaciju i zeleni razvoj.”

Prof. Danilo Nikolić, rektor Univerziteta Crne Gore istakao je da ovaj univerzitet nastoji da obezbijedi atraktivne uslove za naučni i umjetnički rad, kako za svoje zaposlene, tako i za strane istraživače, kroz stvaranje kvalitetnih predispozicija za kratkoročne ili dugoročne periode dolazne i odlazne mobilnosti.

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić istakla je da CG iz godine u godinu ostvaruje sve bolje rezultate u programu Erasmus+. „Ministarstvo će i u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima koji će obezbijediti odgovarajuće mehanizme, kao i osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju, praktičnu nastavu za studente uz primjenu savremnih metoda, bolji standard studenata, kao i jačanje naučno–istraživačke komponentne visokog obrazovanja.“

Anđela Mićanović, predstavnica Udruženja alumnista Zapadnog Balkana, učestvovala je u ulozi moderatora na ovom događaju.

 

Agenda događaja je dostupna na sledećem link-u.

 

Prezentacije sa Info dana:

MEP&M – prof. Radmila Gagić, University of Montenegro

DUALMON – prof. Boban Melović, University of Montenegro

Jean Monnet Centre of Excellence – prof. Danijela Jaćimović, University of Montenegro

 

Montenegro in Erasmus+ programme – Vanja Drljević, NEO

Jean Monnet activities – Rina Muhaj, NEO

Erasmus Mundus Joint Masters – Ljiljana Gogić, NEO