Obilježen početak Erasmus+ projekta za reformu doktorskih studija u Crnoj Gori i Albaniji

U Rektoratu Univerziteta Crne Gore je održan je prvi sastanak ERASMUS + projekta „Reforma doktorskih studija u Crnoj Gori i Albaniji, primjer dobre prakse – MARDS”,  održan je danas u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore.

Osnovni cilj MARDS projekta je usklađivanje doktorskih studija u skladu sa Salzburškim principima i uspostavljanje održivog i modernog sistema doktorskih škola između dvije susjedne zemlje, koji će koristiti kao primjer „dobre prakse” u regionu Zapadnog Balkana.

Sastanak je otvorio rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić, koji je naglasio da su očekivanja Univerziteta da se osmisli održiv način finansiranja doktorskih studija u Crnoj Gori i Albaniji, i stvori program doktorskih studija koji će omogućiti privlačenje studenata ne samo iz Crne Gore, već i iz šire regije Zapadnog Balkana i zemalja EU”

Direktor  Nacionalne Erasmus+ kancelarije u Crnoj Gori Vanja Drljević, naglasila je da je ovaj projekat ogroman uspjeh za Crnu Goru, uzimajući u obzir veliku konkurenciju među prijavljenim projektima u 2018. Posebno je značajan jer je jedini strukturni projekat odobren na nivou regiona zapadnog Balkana. Projekat obrađuje važnu temu, reforme doktorskih studija, i uključuje veliki broj partnera, što će biti veliki izazov za Univerzitet Crne Gore u pogledu menadžmenta Projekta. Prisutnima se obratio i rektor Univerziteta u Vlori(Albanija) prof. dr Roland Zisi, predstavnik Univerziteta u Beču dr Lucas Zinner, predstavnik Ministarstva za obrazovanje, sport i mlade iz Albanije, Jeltir Gjergji i koordinator MARDS projekta prof. dr Radovan Stojanović.

Sastanku su prisustvovali predstavnici 16 partnerskih organizacija koje su uključene u projekat MARDS. Pored Univerziteta Crne Gore kao koordinatora, u projektu učestvuje Univerzitet Donja Gorica, kao i univerziteti iz Albanije, Hrvatske, Slovačke, Slovenije i Austrije, zatim Ministarstvo nauke i Ministarstvo prosvjete iz Crne Gore, Ministarstvo za obrazovanje, sport i mlade iz Albanije i Privredne komore iz Crne Gore i Albanije.