Izabrano 38 novih Erasmus Mundus Master zajedničkih programa

Obavještavamo vas da su objavljeni rezultati selekcije Erasmus Mundus Master zajedničkih studijskih programa za 2017. godinu. Izabrano je 38 novih studijskih programa, koji pokrivaju različite oblasti, od hemijskog nano inženjeringa, filmske produkcije i socijalnog rada, do šumarstva. Ukupna vrijednost projekata, uključujući i stipendije je 112,6 miliona eura.

Izabrani master programi okupljaju zajedno 186 univerziteta kao punopravne prtnere, od kojih 8 programa uključuje kao punopravne partnere i 18 univerziteta iz zemalja koje nijesu članice EU (partnerske zemlje). Ipak, institucije iz partnerskih zemalja su veoma zastupljene kao pridruženi partneri u programima, bilo kao ustanove visokog obrazovanja ili partneri iz ne-obrazovnog sektora. 27 programa ukljkučuju 224 pridružena partnera iz partnerskih zemalja. Iako pridruženi partneri ne učestvuju u realizaciji samih studijskih programa, oni veoma često obezbjeđuju mogućnosti za terenski rad, praksu i istraživanje ili monitoring.

Očekuje se da prvi studenti započnu studije na ovim studijskim programima u akademskoj 2017/2018 godini. Najmanje 75% studenata mora biti iz partnerskih zemalja.

Po prvi put, Univerzitet Crne Gore je uključen u Erasmus Mundus zajednički master program, kao pridruženi partner u programu studija za Centralnu i Istočnu Evropu, Rusiju i Evroaziju (CEERES). Programom koordinira Univerzitet u Glazgovu. Konzorcijum uključuje 8 univerziteta kao punopravne partnere iz (Velike Britanije, Estonije, Mađarske, Poljske, Gruzije, Kazahstana, Rusije i Ukrajine), kao i 48 pridruženih partnera iz (SAD, Brazila, Kanade, Tajlanda, Francuske, Njemačke, Kine, Belgije, Meksika, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore). Ukupan budžet programa je 3,1 milion eura.

Lista izabranih programa je dostupna na sljedećem linku: http://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/selection-results/key-action-1-learning-mobility-individuals-erasmus-mundus-joint-master-degrees-0_en