Erasmus+ Ključna akcija 1 – Mobilnost za učenike i osoblje – Mobilnost osoblja i studenata u oblasti visokog obrazovanja, Erasmus+ međuinstitucionalni sporazum za mobilnost studenata i osoblja

Od drugog konkursa Erasmus+ programa (objavljivanje planirano za septembar 2014. godine) biće omogućena mobilnost studenata i osoblja u oblasti visokog obrazovanja ne samo u okviru zemalja Evropske unije (programske zemlje) već i iz partnerskih zemalja iz cijelog svijeta.

Ustanove visokog obrazovanja iz “programskih i “partnerskih” zemalja u obavezi su da zaključe međuinstitucionalne sporazume (prije započinjanja razmjene studenata i osoblja) nakon dodjeljivanja sredstava za internacionalnu mobilnost (uključujući komponentu mobilnosti u okviru akcije Izgradnja kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja).

Međuinstitucionalni sporazumi koje univerziteti treba da potpišu, moraju biti prilagođeni kako bi se uzele u obzir osobenosti mobilnosti u Evropi i iz Evrope. Iako partnerske zemlje nijesu potpisnice Erasmus povelje za visoko obrazovanje, potpisivanjem međunarodnog međuinstitucionalnog sporazuma biće u obavezi da poštuju principe Povelje na kojima se temelje sporazumi.           

Međunarodni međuinstitucionalni sporazumi su dostupni na linku: http://ec.europa.eu/education/opportunities/higher-education/quality-framework_en.htm#inter-institutional_agreements